De Geschiedenis

Hoe het allemaal begon

Onze geschiedenis vanuit de jaren 70 en 80.

In de jaren 70/80

In de jaren 70/80 organiseerde Guy Van Woensel met jeugdclub Jong Jut, concerten in Koningshooikt.

Naast lokale helden als De Kreuners en de betere Belpopbands van destijds zoals o.a. The Working Class Band , Big Bill, Raymond v/h Groenewoud ,Tjens Couter , Roland, de Kommeniste, The Kids , The Pigz, TC Matic, Red Zebra , Siglo XX, de Brassers enz… stonden Fad Gadget, Jonathan Richman, Lene Lovich, The Fall en Herman Brood op het podium.

Uitzonderlijk werd uitgeweken naar Antwerpen voor The Gang of Four en Basement 5. En naar Berlaar voor Essential Logic.

Het hoogtepunt van het jaar was het “Paasfestival”. Dit mini-popfestival liep van 1977 tot 1982. Voor zover ze de tand des tijds hebben doorstaan, staan onze affiches uit deze periode in onze fotogalerij.

De Kreuners Koningshooikt
De Kreuners Koningshooikt

De eerste platen beurzen vanaf 1984

Na al die jaren van rockoptredens was de muziekmicrobe nog steeds alive and kicking en werd in zaal Alcazar in Koningshooikt, In 1984 en 1985, samen met 3 vrienden een platenbeurs georganiseerd.
Het embryonale stadium van de beurs van Heist. Het succes was groot en de zaal werd al snel te klein.
Er werd uitgeweken naar dancing Eden in Heist o/d Berg, waar op 15 november 1986 de eerste Heistse platenbeurs plaatsvond. Al snel kreeg de beurs internationale bekendheid en kwamen er ook buitenlandse muziekliefhebbers en verkopers op af.

Vanaf de jaren 90

In 1991 opende Cultuurcentrum Zwaneberg de deuren en de beurs verhuisde naar deze nieuwe locatie.
Er werd gekozen voor vaste data: 1 mei en 1 november. Regelmatig werd de beurs gecombineerd met overzichtstentoonstellingen (Arno, Belgische punk, Dylan, Rolling Stones) of met drukbezochte kwisavonden.
In de fotogalerij is ook plaats gemaakt voor een aantal affiches uit de nu reeds 40-jarige geschiedenis. Tijdsdocumenten die blijk geven van veel zelfrelativering en gevoel voor humor.
Bij de vernieuwing van het cultureel centrum kon de beurs nog uitbreiden, en kreeg ze het volledige gelijkvloers van het originele gebouw ter beschikking.
Ook na bijna 40 jaar blijft de Internationale Platen en CD-beurs van Heist o/d Berg een succesverhaal.

Meer zien? Bekijk onze fotogalerij